PPP Research Center

Consultarea autorităților publice locale pe tema proiectului de lege privind parteneriatul public-privat

În vederea informării autorităților publice locale asupra prevederilor Proiectului de Lege al Parteneriatului Public – Privat precum și asupra metodelor de implementare a acestuia, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine a organizat 4 evenimente în cadrul proiectului: ”Campanii de consultare a autorităților publice locale pe Proiectul de Lege al Parteneriatului Public – Privat,  în perioada 15-26 iulie 2013, în oraşele: București, Iaşi , Timișoara şi  Cluj. Mai multe detalii aici.


 

Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan-Coman Şova, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Băncii Comerciale Române

Emitent: Guvernul României - Biroul de presă
Publicat: Martie 2013

Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan-Coman Şova, a primit marţi, 12 martie 2013, vizita reprezentanţilor Băncii Comerciale Române, dl. Tomas Spurny -  Preşedinte executiv BCR şi dl. Sergiu Manea - Vicepreşedinte executiv BCR.

Reprezentanţii BCR şi-au prezentat disponibilitatea de a iniţia o colaborare amplă în domeniul proiectelor majore de infrastructură, de a sprijini autorităţile române şi de a instituţionaliza colaborările în scopul furnizării asistenţei tehnice, unde este necesar, şi a expertizei în structurarea proiectelor. Preşedintele executiv BCR si-a manifestat deschiderea pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură rutieră.

Cele două părţi au convenit discutarea coordonatelor unei potenţiale colaborări prin promovarea unui dialog în scopul eficientizării derulării proiectelor majore de infrastructură.


 

Departamentul pentru proiecte de infrastructură și investițiile străine va coordona proiectele PPP

Publicat: Februarie 2013

Hotărârea de Guvern nr. 7/2013 privind organizarea și funcționarea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și de Investiții Străine a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 33 din 15 ianuarie 2013.

Actul normativ elimină art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1.239/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 178/2010 privind parteneriatul public-privat și pentru aprobarea unor măsuri privind mai multe reorganizarea Unității Centrale pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Astfel, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investițiile Străine (denumită în continuare "DPIIS") este organizată și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

DPIIS va asigura coordonarea proiectelor de infrastructură de interes național, pregătirea, executarea și punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură desemnate în competența sa prin hotărâre a Guvernului și se va asigura coordonarea aplicării uniforme a politicii Guvernului la nivel central și local, în scopul de a stimula, promova și pune în aplicare a investițiilor străine și proiectele de parteneriat public-privat. 


 

Polonia, PPP-uri în sănătate

Publicat: Februarie 2013

Ministerul polonez al Dezvoltării Regionale a publicat o listă scurtă de nouă proiecte PPP potențiale de sănătate care costă în total 296 milioane Euro, se spune într-un raport al ministerului. Lista cu proiecte include: construcția Spitalului de Oncologie din Jelenia Góra în valoare de 131,9 milioane euro, construcția noii maternități din Poznan în valoare de 53,8 milioane Euro și  pentru Centrul de Diagnostic și Tratament al Bolilor din Zamość în valoare de 28,8 milioane euro.

Cele nouă proiecte vor fi evaluate până în luna iulie când unul dintre proiectele considerate a fi cel mai potrivit pentru o structură de PPP va fi selectat pentru a deveni pilot pentru contractele de PPP din sănătate. Proiectele au fost selectate pentru a primi sprijin din partea UE, JASPERS Initiative, care oferă consiliere pentru cele 12 state membre UE din Europa Centrală și de Est cât și Croației în timpul pregătirii pentru finanțarea granturilor în cadrul Fondurilor Structurale și de Coeziune.


 

PPP-uri în Canada

Publicat: Februarie 2013

John McBride, Directorul Executiv al PPP Canada, a explicat în “PPP Jurnal” cum  administrația canadiană folosește proiectele de PPP ca pârghie de finanțare în infrastructură.

Este binecunoscut faptul că, în anii 1990 și 2000, Marea Britanie a fost lider mondial în parteneriate public-private. Cu toate acestea, în acest deceniu, guvernele lumii, inclusiv cel al administrației David Cameron, din Londra, caută și în alte piețe pârghii de finanțare privată în investiții în infrastructură și servicii. Deși Canada a avut o piață de parteneriate public-private pentru o lungă perioadă de timp, și-a cimentat recent poziția de lider mondial în ceea ce canadienii numesc "P3".

PPP Canada a fost desemnat să sprijine ofertele de parteneriate în tot sectorul public. Aici, John McBride, Directorul executiv al PPP Canada, a explicat în “Jurnalul PPP” despre rolul pe care parteneriatele public-private le au în țară, precum și modul în care acestea sunt administrate. 

citiți articolul în întregime Retter Group, un partener cu potențial în proiectele PPP

Publicat: Februarie 2013

Ca urmare a aprobării Legii Parteneriatului Public-Privat în România, compania Retter Group, cu sedii în Sibiu şi Bucureşti, își anunță disponibilitatea pentru acest tip de investiţii, ce au ca scop accelerarea implementării şi dezvoltării lucrărilor în domeniul infrastructurii şi nu numai, la nivel naţional.

Retter Group acoperă întreaga gamă de servicii şi etape în domeniul construcţiilor, de la idee până la implementare şi mentenanţă, având posibilitatea să ofere servicii complexe şi complete, astfel încât proiectele contractate să se deruleze în cel mai eficient mod, atât din punctul de vedere al timpului de execuție cât şi al raportului preț/calitate. 

“Investiţiile pe bază de parteneriate public-privat pot fi o oportunitate extraordinară de dezvoltare pentru ambele părţi, iar Retter Group este un brand ce își pune la dispoziția partenerilor de afaceri o experiență vastă în domeniul construcţiilor şi infrastructurii.”, declară Guido Retter, manager Retter Group.